Prăbușirea turismului internațional ar putea duce la pierderi de 2.400 de miliarde de dolari economiilor lumii în 2021. Care sunt țările cele mai afectate și ce ar putea opri declinul

Prăbușirea turismului internațional ar putea duce la pierderi de 2.400 de miliarde de dolari economiilor lumii în 2021. Care sunt țările cele mai afectate și ce ar putea opri declinul
Revenirea turismului la nivelul din 2019 nu este așteptată mai devreme de anul 2023 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/07/2021, 17:39

Economia globală ar putea pierde peste 4.000 de miliarde de dolari ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19 asupra turismului, cumulat pentru 2020 și 2021. Țările cele mai afectate se estimează să fie cele în curs de dezvoltare, cu rate de vaccinare scăzute, potrivit celui mai recent raport global privind evoluția acestui sector.

Prăbușirea turismului internațional ca urmare a restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 ar putea duce la o pierdere din Produsul Intern Brut global de peste 4.000 de miliarde de dolari în anii 2020 și 2021, conform unui raport al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), prezenta împreună cu Organizația Mondială a Turismului (UNWTO).

Pierderea a fost estimată luând în calcul atât impactul direct al reducerii numărului de turiști asupra sectorului, cât și asupra ramurilor economice conexe.

Un miliard de turiști în minus în 2020

Raportul, lansat miercuri, arată că turismul internațional și sectoarele strâns legate au suferit o pierdere de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari în 2020 din cauza impactului direct și indirect al scăderii abrupte a numărului de sosiri turistice internaționale.

Potrivit UNWTO acest număr a scăzut cu aproximativ 1 miliard, respectiv 73%, între ianuarie și decembrie 2020. Pentru primul trimestru din 2021, UNWTO estimează o scădere de 84%.

O pierdere similară de 2.400 de miliarde de dolari poate să apară și în 2021, avertizează raportul, care notează că revenirea sectorului turistic depinde foarte mult de ratele de vaccinare la nivel global.

Oficialii au subliniat nevoia unui efort global pentru creșterea ratei vaccinării, pentru a proteja lucrătorii și comunitățile și, astfel, pentru a permite reluarea turismuluu în siguranță. Implicit, arată raportul, aceasta este esențial pentru recuperarea joburilor și atragerea de resurse, mai ales în țările în curs de dezvoltare, dintre care multe sunt dependente de încasările din turismul internțional.

Care e legătura cu rata pe vaccinare

Astfel, potrivit raportului, cum ratele de vaccinarea sunt mai ridicate în unele țări decât în altele, pierderile din turism sunt reduse în majoritatea țărilor dezvoltate, dar înrăutățite în țările în curs de sezvoltare.

Ratele de vaccinare diferă de la țară la țară, pornind de la sub 1% din populație în unele cazuri, până la peste 60% în altele.

Conform raportului, vaccinarea asimetrică relevă lovitura economică puternică pe care a suferit-o turismul în țările în curs de dezvoltare, care însumează până la 60% din totalul pierderilor din PIB-ul global.

Se estimează că sectorul turistic își va reveni mai repede în țări cu rate mai ridicate de vaccinare, precum Franța, Germania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Potrivit datelor One World in Data din 29 iunie, ratele de vaccinare, cu ambele doze, erau de 48.42% în Regatul Unit, 46,11% în SUA. 36,32 în Germania. 30,49% în Franța. În România, cu ambele doze s-a imunizat 23.49% din populație.

Experții nu se așteaptă la o revenire a sosirilor turistice internaționale la nivelul de dinainte de COVID-19 până în 2021 sau mai târziu, potrivti UNWTO. Cele mai mari bariere în calea redresării sunt restricțiile de călătorile, o gestionare redusă a răspândirii virusului, o încredere scăzută a călătorilor și un mediu economic precar.

Joi, 1 iulie, a intrat în vigoare Certificatul digital UE privind COVID-19, care va facilita călătoriile, permițându-le deținătorilor săi să fie exceptați de la restricții precum carantina.

Trei scenarii pentru 2021

O creștere a turismului internațional este estimată în a doua parte a acestui an, dar UNCTAD încă arată o pierdere cuprinsă între 1.700 și 2.400 de miliarde de dolari în 2021, comparativ cu nivelurile din 2019. Cifrele au la bază trei scenarii, care vizează numărul de sosiri turistice estimat, dar și ratele de vaccinare.

Astfel, în scenariul 1, cel mai pesimist, cu o reducere similară a numărului de sosiri ca în 2020, respectiv 75%, ar duce la pierderi de 2.400 de miliarde de dolari din PIB-ul global, dintre care 948 de miliarde încasări din turism.

În scenariul doi, cu o scădere de 63% a sosirilor, pierderea ar fi de 1.700 de miliarde de dolari, iar în scenariul 3, care ia în calcul și ratele de vaccinare, de 1.800 de miliarde de dolari. Acest ultim scenariu are în vedere o reducere de 75% a turismului în țări cu rate reduse de vaccinare și de 37%, în țări cu o rată relativ ridicată a imunizării, respectiv în principal țările dezvoltate și unele economii mai mici.

Per ansambul, potrivit UNWTO, țările în curs de dezvoltare au suportat cea mai mare parte a impactului asupra turismului, respectiv cele mai mari reduceri ale numărului de sosiri internaționale în 2020, estimate între 60% și 80%.

Cele mai afectate regiuni sunt nord-estul Asiei, sud-estul Asiei. Oceania, nordul Africii și sudul Asiei, în timp ce cele mai puțin afectate sunt nordul Americii, vestul Europei și Insulele Caraibe.

Câți turiști străini a pierdut România în 2020

Turismul românesc a înregistrat scăderi substanțiale în 2020, față de anul anterior, din cauza limitărilor impuse de pandemia de COVID-19, atât la capitolul cazărilor în unități turistice, ale înnoptărilor, dar și în ceea ce privește sosirile turiștilor străini și ale plecărilor din țară ale vizitatorilor români, arată datele Institului Național de Statistică pentru anul trecut.

Per ansamblu, din datele înregistate la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini în România au fost în anul 2020 de puțin peste 5 milioane, în scădere cu peste 60% faţă de anul precedent.

Numărul sosirilor turiștilor în structurile de cazare din România în anul 2020 a scăzut cu peste jumătate (52,3%) față de anul precedent, ajungând la 6,3 de milioane, față de aproape 13,3 milioane.

Majoritatea sosirilor în structurile de cazare (aproape 93%) în 2020 au fost ale turiștilor români, respectiv aproximativ 5,8 milioane, în timp ce ponderea turiștilor străini a fost de doar aproximativ 7%, adică aproximativ 453.000 de sosiri. Cifra este de aproape șase ori mai mică decât în anul anterior, când sosirile turiștilor străini erau de peste 2,6 de milioane, cu o pondere de aproximtativ 20% din total.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×